Výběr jazyka Česky Deutch

V bývalé osadě Königsmühle u Klínovce najdete koncem srpna land and art setkání umělců

(3.8.2012 / Petr Mikšíček) Od 24. 8. zahají umělci z Česka, Německa, Polska a Portugalska instalovat své objekty a umělecká díla v prostředí zaniklé obce Königsmühle.

Podívejte se na program a přijeďte se podívat na program pro veřejnost. Akce se uskuteční cca. 1,5 km od obce Háj. Přístup do údolí vede od penzionu Kodera, kde naleznete záchytné parkoviště.

Těšíme se na setkání.

Za Nadační fond Obnova Krušnohoří
o.s. Antikomplex

Petr Mikšíček Celý článek

Kalendář Krásy Krušnohoří získaly ocenění v soutěži Kalendář roku 2012

(23.3.2012 / Petr Mikšíček) Nadační fond Obnova Krušnohoří již čtyři roky připravuje benefiční kalendář Krásy Krušnohoří. Oslovujeme fotografy, vybíráme ze spousty fotografií, přeme se o jejich zařazení do kalendáře. Vzpomínáme na to, co všechno jsme během roku dělali a skládáme tak dohromady ročenku Nadačního fondu. Celý tento každoroční kolotoč děláme dobrovolně, bez nároku na honorář. Celý článek

Slunce, seno, jeřabiny.... aneb natáčení ve východním Krušnohoří se vyvedlo

(25.10.2011 / Petr Mikšíček) Fotogalerii naleznete Z D E.

Od 25. 9 do 27.9. 2011 Česká televize natáčela další díl vlastivědné série Vzduchoplavec Kráčmera v okolí Fojtovic a Krupky.

Přálo nám počasí, bylo teploučko a tak vše šlo od ruky. Herečka a herci byli skvělí a štáb si je velmi pochvaloval. Vedení školy bylo usměvavé.

Natáčeli jsme na Předním Cínovci, na Fojtovicích, Komáří vížce, a v Krupce. Tématem byly krásnou louky východního Krušnohoří a jejich údržba. Velmi nám pomohl místní statkář pan Krajhanzl, který nám dovolil natáčet na jeho pozemcích a také nám udělal defilé jeho zvěře ustájené ve Fojtovicích. Nejprve vyšel oslík vedený malou holčičkou, poté vyběhly divé lamy, husí hejno, tři koně, kozy. Bylo to moc půvabné.

Oživli jsme příběh slavného očního lékaře Arlta z Krupky, představili geologické složení zdejších hor, pustili si draky. Zkrátka východní Krušnohoří bylo moc fajn.
Od ledna 2012 se budou znovu vysílat nové díly Vzduchoplavce Kráčmery. Celý článek

Další putování nejen s německými Zelenými ze Schwarzenbergu 14. 10. 2011 v okolí Horní Blatné

(25.10.2011 / Petr Mikšíček)
Po úspěchu výletu „Český ZELENÝ vandr s Petrem Mikšíčkem“ uspořádala kancelář německých krušnohorských zelených ve Schwarzenbergu v sobotu 15.10.2011 další výlet „Po stopách Montanregionu – podzimní pěší výlet s historikem a spisovatelem Petrem Mikšíčkem po okolí Horní Blatné / Platten (ČR)“.

Důlní oblast kolem našeho starého hornického města Horní Blatná je totiž jedním ze 17 míst s hornickou tradicí na české straně Krušných hor, které spolu s 38 místy na německé straně Krušných hor byly zahrnuty do sítě objektů na ploše 6 000km2 ve společném přeshraničním sasko-českém regionu v rámci společného úsilí o zápis do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO jako kulturní dědictví lidstva s názvem Montanregion Erzgebirge / Krušnohoří. Na české straně nejzápadnějším místem oblasti jsou objekty KTZ Kraslicka a nejvýchodnější objekty KTZ Krupské oblasti. K původně německé iniciativě z roku 1998 byla přizvána také česká strana, reprezentovaná Ministerstvem kultury ČR a vedením Ústeckého a Karlovarského kraje.

Připravované dokumenty totiž svědčí o podobném vývoji Krušnohoří na obou stranách hor od prvních dokumentovaných nálezů stříbra v roce 1168 u dnešního německého města Freiberg. Pozoruhodná hustota a cennost historických pamětihodností spadajících pod památkovou ochranu tak vytváří vysoce hodnotnou kulturní krajinu Krušnohoří.

Společné dokumenty o památkách důlní činnosti a navazujícím rozvoji hutnictví, řemesel, obchodu, lidového umění, kultury a vzdělání přeshraničního regionu mají doložit potenciál k zápisu do Seznamu světového dědictví UNESCO jako kulturního dědictví lidstva a tím zvýšit národní i mezinárodní image, zajistit financování pro uchování a zpřístupnění památek a zvýšit atraktivitu Montanregionu Krušnohoří pro návštěvníky.

Asi 40 účastníků výletu s česko-německým výkladem pana Mikšíčka putovalo od nádraží v Horní Blatné přes náměstí Sv. Vavřince podél Blatenského příkopu hledat staré důlní dílo BLUDNÁ ZUZANA a zpět přes Blatenský vrch do sálu hotelu Modrá hvězda v Horní Blatné, kde byl promítnut filmový dokument z dosud veřejnosti nepřístupné štoly Christof na Hřebečné.

Organizátoři výletu umožnili cca 10 zájemcům prohlídku štoly na vlastní nebezpečí. Přesvědčili jsme se, že objevování památek důlní činnosti je úžasným prohloubením zážitku krajiny Krušných hor. Celý článek

Nadační fond vydá v letošním roce Průvodce patriota Krušnohoří.

(10.8.2011 / Petr Mikšíček) V rámci projektu Obnova Krušnohoří vznikne co nevidět knížka - cca. 100 stran, s pracovním názvem Průvdce nadšence a patriota po dějinách, krajině a budoucnosti Krušných hor. Kromě odborných a esejistických textů a fotografií, bude příručka obsahovat metody aktivního učení, díky nimž lze knihu použít i jako učebnici regionální vlastivědy pro studenty i dospělé. Celý článek

Vybrali jsme fotografie pro nový kalendář NF Obnova Krušnohoří. Podívejte se a jestli se Vám snímky líbí, můžete si jej již nyní objednat.

(10.8.2011 / Petr Mikšíček) Na vzniku kalendáře spolupracovali čtyři fotografové: Martin Valina, Ulrich Möckel, Jiří Jurečka a Petr Mikšíček.

Snímky pokrývají západní, střední i část východního Krušnohoří.

Kalendář si můžete objednat na adrese: lesna.cv@tiscali.cz

Fotografie si prohlédněte po rozkliknutí příspěvku.

Celý článek

Česká televize natáčela další krušnohorský díl seriálu Vzduchoplavec Kráčmera. Tentokrát na Chomutovsku.

(27.6.2011 / Petr Mikšíček) Ve dnech 2. - 4. 6. natáčela Česká televize pořad Vzduchoplavec Kráčmera, který je určen (nejen) pro žáky 1. a 2. stupňů ZŠ. Tématem tentokrát byl vliv člověka na krajinu. Natáčeli jsme u větrného parku Přísečnice, v Chomutově, v Bezručově údolí, na Jezeří a také na Lesné.

Na přípravě scénáře se podíleli žáci ze ZŠ Březenecké, Chomutov.

Fotografie z natáčení naleznete Z D E.

Celý článek

Rozhovor Petra Mikšíčka na ČRo 2 - Praha o Krušných horách, Vzduchoplavci Kráčmerovi, Nadačním fondu Obnova Krušnohoří a Antikomplexu.

(3.1.2011 / Petr Mikšíček) 30. 12. proběhl rozhovor Petra Mikšíčka na ČRO 2 - Praha s tématem Krušné hory. Společně s Martinem Ježkem jsme probrali témat Krušnohoří velmi zevrubně. Také se lecos dozvíte o projektu Vzduchoplavec Kráčmera nad Krušnohořím, o Nadačním fondu Obnova Krušnohoří.

Rozhovor si můžete poslechnout Z D E

Příjemný poslech

PM Celý článek

Skauti přivezli pro Krušné hory Betlémské světlo

(4.1.2010 / Petr Mikšíček) Dne 23. 12. 2009 skauti přivezli a předali Nadačnimu fondu Obnova Krušnohoří světlo betlemské pro Krušné hory.

Doufáme, že jim přinese naději do dalších let a spoustu pozitivní energie.
Celý článek

Děti z dětského domova ve Vysoké Peci dostaly dárky

(22.12.2009 / Petr Mikšíček) Dne 21.12.2009 předávali představitelé Nadačního fondu Obnova Krušnohoří v dětském domově ve Vysoké Peci vánoční dárky opuštěným dětem. Pomoc při nakupování dárků poskytly firmy:
Emeran 1860, Vodohospodářská stavební Chomutov, MARIUS PEDERSEN a.s, Trading BR s.r.o., Rent Group, Fisad, Ela Plast, JPB Kovovýroba.

Dárky byly pořízeny v hodnotě 60. 000,-Kč, každé z 34 dětí našlo pod vánočním stromečkem svůj dárek, který si přálo ( dětské kolo, brusle, hodinky, mikrovlnou troubu, dětskou kuchyňku, atd.)
Celý článek

VÝZVA!!! Příští kalendář Krásy Krušnohoří můžete nafotografovat právě VY !!!

(22.12.2009 / Petr Mikšíček) Pro rok 2011 jsem se rozhodli, že další benefiční krušnohorský kalendář může nafotit každý, kdo rád dělá snímky Krušných hor.

Jestli rádi fotografujete, vlastníte fotoaparát, který umí snímat do formátu .raw nebo .nef, má minimálně 10 MB a troufnete si na snímek do formátu A2, tak neváhejte a fotoaparát stále noste u sebe. V červnu 2010 uzavřeme soutěž na snímky do kalendáře Krásy Krušnohoří 2011.

Pošlete nám do konce června na email petrmiksicek@gmail.com váš výběr snímků pro celý rok a my z nich vybereme ty nejkrásnější.

Tedy, hurá do kopců za sluncem mlhou a aktuálně i sněhem :-)))

PM Celý článek

Barevný KRUŠNÝ RÁJ v prodeji již v Ústeckém, Karlovarském kraji a také v Sasku

(3.12.2009 / Petr Mikšíček) Kniha KRUŠNÝ RÁJ se prodává v regionu od 8. 12. 2009. Cena knihy se pohybuje od 690 Kč do 850 Kč. Za nákladovou cenu 550 Kč si knihu můžete pořídit na Horském hotelu Lesná. Chcete-li domluvit nákup většího množství knih pro další prodej nebo knihu chcete zakoupit na dobírku pište na email lesna.cv@tiscali.cz

Kniha je v prodeji na těchto místech:


ÚSTECKÝ KRAJ

Knihkupectví Beran, Ústí nad Labem
Knihkupectví Pod Věží, Ústí nad Labem

Knihkupectví Duchcov
Knihkupectví Kanzelsberger Teplice,
Knihkupectví Pěnkava, Masarykova třída, Teplice
Informační centrum Teplice, Benešovo náměstí

Informační centrum H+W, Krupka
Informační centrum Dubí

Knihkupectví L+N, Bílina
Knihkupectví Růžičková, Most
Knihkupectví u Knihomola, Most

Pohodové knihkupectví, Litvínov
Krušnohorské knihkupectví, Litvínov, Náměstí Míru

Horský hotel Lesná
Chata Emeran, Klíny

Informační centrum Jirkov

Knihkupectví Tony, Louny

Knihkupectví DDD, Chomutov, Vejprty a Kadaň

Knihkupectví Blehová, Klášterec nad Ohří

Infocenrum Hora svaté Kateřiny
Infocentrum Nová Ves v Horách

KARLOVARSKÝ KRAJ

Knihkupectví v Grünerově domě, Cheb
Infocentrum Kraslice
Infocentrum Sokolov
Infocentrum Karlovy Vary
Knihkupectví Grosman, Ostrov
Knihkupectví Kanzelsberger, 0C Varyáda
Knihkupectví Dobrovský, Karlovy Vary
Knihkupectví Grosman, Ostrov
Infocentrum Chodov
Infocentrum Nejdek
Infocentrum Jáchymov
Infocentrum Boží Dar


SASKO

Bergmagazin Marienberg
My BookStore, Marienberg
Erzgebirgsbuchhandlung, Annaberg
Büchereck, Schwarzenberg
Buchhandlung Klingenthal
Další prodejní místa budeme postupně doplňovat.

Mnohokrát děkujeme oddaným krušnohorcům, kteří knihy pro vás zdarma rozvážejí: Jana Mužíková, Martin Rak, Stanislav Mikšíček, Antonín Herzán, Petr Mikšíček. Celý článek

Kalendář Krásy Krušnohoří je připraven k prodeji

(22.11.2009 / Petr Mikšíček) Složen byl v horském hotelu Lesná. Jedná se o 1000 kusů, které jsou určeny pro firemní zákazníky. Kalendáře je zabalen do krásného stylového obalu.

Pokud máte zájem o individuální odběr, prosím napište na lesna.cv@tiscali.cz
Celý článek

Krušný ráj již v tisku!

(22.11.2009 / Petr Mikšíček) V pátek 20. 11. jsme viděli první archy z knihy Krušný ráj. Moc jsme si oddechli, barevnost, soutisk a kresba vypadá velmi dobře. Za to patří dík grafičce Johaně Kratochvílové, tiskařům z tiskárny Kavka a posscriptu společnosti Dům tisku.

Jestli vše dopadne jak má, tak 3. 12. bude kniha odvezena na Lesnou, odkud by se ihned měla distribuovat do knihkupectví, infocenter a vybraných hotelů. Celý článek

Milá reakce čtenářky knihy Tváře Krušnohoří

(12.11.2009 / Petr Mikšíček) Jsme rádi, že kniha Tváře Krušnohoří vzbuzuje tak intenzivní pocity a pozitivní reakce. Doufáme, že se najde více takových.

"Tak fajn,mám to za sebou,a mohu napsat své pocity.Právě jsem dočetla knihu, kterou jsem získala od našich krásných přátel z Lesné. Jsou to Tváře Knušnohoří. A jsem dost naměkko, a tak nevím,zda-li moje pocity budou dost objektivní.Ale,co je to objektivní, při srovnání všeho,co popisujete." Celý článek

Kalendáře Krásy Krušnohoří a kniha Krušný ráj v MF DNES

(12.11.2009 / Petr Mikšíček)
11.11.2009 - ONDŘEJ ČERNÝ - Severní Čechy - str. 01
Kalendář ukáže krásu Krušnohoří

Lesná - Kalendář Krásy Krušnohoří 2009 přinesl loni téměř 90 tisíc
korun, které posloužily k podpoře dalších aktivit na oživení a
propagaci Krušných hor. Vydal ho Nadační fond Obnova Krušnohoří, který
už připravil vydání pro příští rok. Přinese pohledy na hory ve všech
ročních obdobích, ale i snímky ukazující, jak z krušnohorských hřebenů
vypadá svět pod horami. Celý článek

Máte zájem o benefiční kalendář KRÁSY KRUŠNOHOŘÍ 2010?

(2.10.2009 / Petr Mikšíček) Pokud by se vám líbil nový kalendář s tématikou středních a východních Krušných hor, můžete si jej objednat na emailu:

lesna.cv@tiscali.cz

Celý článek

Nadační fond hledá nadšence každého věku

(2.10.2009 / Petr Mikšíček) Pokud máte zájem stát se členy našeho týmu a podílet se na obnově Krušnohoří budeme jenom rádi! :-)

Nadační fond v současnosti funguje pouze na ose Antonín Herzán a Petr Mikšíček. Proto uvítáme každého, komu nejsou Krušné hory lhostejné.

V současné době potřebujeme hlavně pomoci s distribucí knih Tváře Krušnohoří, Krušný ráj a kalendáře Krásy Krušnohoří.

Rádi také uvitáme zajištění přednášek o Krušných horách. Pro polovinu příštího roku je to práce až nad hlavu.

Pokud by vás taková práce bavila, prosím klikněte na odkaz KONTAKT a napište či zavolejte Antonínu Herzánovi či Petru Mikšíčkovi

Díky za váš čas :-) Celý článek

Účel a poslání Nadačního fondu Obnova Krušnohoří

(26.8.2009 / Petr Mikšíček) Krušné hory: Nejdelší české pohoří. Nejkompaktnější horský val. Do roku 1945 nejobydlenější hory Evropy. Malebnost zdejší krajiny a pestrost života byla tehdy známá jak malířům, tak turistům. Po druhé světové válce byly kompletně vysídlené a jen zčásti dosídlené. Přes všechnu snahu přišlo s novými lidmi vykořenění a hory ztratily paměť. Zmizely tradice, příběhy, domy, památky, krajinný ráz, péče o krajinu a architekturu. Pospolitost a malebnost nezachránili ani rekreanté, kteří všude jinde opravili, co se dalo. Do Krušných hor se jim tolik nechtělo. V osmdesátých letech se staly symbolem likvidace úcty k přírodě. Krušné hory byly na dně…

V devadesátých letech se ale krušnohorská příroda začala přes pesimistické vyhlídky zázračně uzdravovat. Na začátku 21. století začal ožívat i spolkový život a lidé z hor a podhůří opravují tvář Krušných hor a investují zde. Tito lidé začínají být znovu hrdí na Krušné hory. Rodí se mladá generace patriotů. Do Krušných hor se vrací život….

Je ale nutné tuto pozitivní zprávu šířit dále. Pokračovat v obnově. Krušné hory potřebují péči i v dalších desetiletích. Cesta zpět k získání pozapomenuté slávy je otázkou vůle, elánu, nápadů, času a samozřejmě financování. Všem lidem, kteří se chtějí podílet na renesanci Krušných hor, pomůže v jejich snažení

Nadační fond Obnova Krušnohoří
Jde přeci o naše Krušné hory
Celý článek

Analýza: Důvody pro založení Nadačního fondu

(26.8.2009 / Petr Mikšíček) Krušné hory jsou i dnes stále „popelkou“ mezi českými horami a regiony. Když člověk zavítá do jakéhokoliv jiného pohoří, vítají jej buď malebné obce nebo krásná krajina chráněná v rámci CHKO či NP. Minimem jsou obnovená centra, nové fasády, infocentra, naučné stezky, vyhlídky či rozhledny. Krušné hory jsou popelkou nejen z vnějšího pohledu turisty, ale také i podle názoru místních lidí, rekreantů a všech, kteří občas zavítají i jinam v rámci České republiky. Cosi jim stále chybí. Ale co je to cosi? Celý článek

Křest knihy Tváře Krušnohoří na Lesné se nesl v přátelské náladě.

(26.8.2009 / Petr Mikšíček)
Dne 16. 6. od 17:00 proběhl slavnostní večer na Lesné. Sešli se zde lidé jak z české strany hor, tak i ze saské. Byl zde představen projekt Krušnohorského muzea v přírodě na Lesné ve spolupráci s městem Seiffen. Informoval o něm Dr. Konrad Auerbach. Vystoupil také pan starosta města Seiffen Heinz Seidler.
Věra Nesrstová a Rudolf Löffler - překladatelka rozhovorů z krušnohorské němčiny do češtiny a odborný poradce s problematikou dialektů. Za nimi Pavel Šulc, ze Fornici, který vše okolo vydání koordinoval.
Ředitel muzea v Seiffen pan Konrad Auerbach předává maketu krušnohorského muzea v přírodě Antonínu Herzánovi.
Celý článek

První prezentace knihy Tváře Krušnohoří v archivu v Augsburgu.

(26.8.2009 / Petr Mikšíček)
Jako první mohli vidět tuto knihu návštěvníci tématického týdne Švábsko - krušnohorské "Erinerunngskultur" ve zdejším archivu Univerzity.

V pondělí 25. 5. prezentoval Ondřej Matějka výstavu Znovuobjevené Krušnohoří a vyprávěla pamětnice Johana Rubášová z bývalé Přísečnice. V úterý večer prezentoval Petr Mikšíček a Antonín Herzán novou knihu Tváře Krušnohoří a současné aktivity v Krušnohoří.

Účast na akci negativně ovlinila extrémní bouře, která se strhla deset minut před začátkem prezentace. Popadaly stromy na tramvajovou trať, takže skoro nikdo nemohl přijít ... :-)
*

Výstava Znovuobjevené Krušnohoří zde zůstane do neděle 1. 6.
Celý článek

Krušnohorský kalendář pokřtěn a činnost NF Obnova Krušnohoří tímto započala....

(26.8.2009 / Petr Mikšíček) Za přítomnosti sponzorů a nadšenců pro obnovu Krušných hor se 9. 12. sešli zakladatelé NF Obnova Krušnohoří na Lesné při křtu kalendáře. Dnes zde panovala úplná zimní pohádka. I proto bylo setkání velmi příjemné.
Josef Dlouhý z Sportareálu Klíny a společnosti Emeran 1860.

Celý článek

Na vznik fotografické knihy Krušné hory bez hranic získal Nadační fond Obnova Krušnohoří další příspěvek: 80 000 Kč od Vodohospodářských staveb Chomutov

(26.8.2009 / Petr Mikšíček)
Dnes 27. 11. obdrželi Antonín Herzán a Petr Mikšíček finanční příspěvek na pořízení fotografií pro chystanou imageovou knihu Krušné hory bez hranic od společnosti Vodohospodářské stavby Chomutov ve výši 80 000 Kč. Za finanční dar velmi děkujeme a peníze použijeme na pořízení potřebných fotografií z Krušných hor na Chomutovsku.

Po vydání knihy Paměti Krušnohoří v únoru 2009 se vrhneme do přípravy imageové knihy plné krásných fotografií. Ta by mohla vyjít na podzim 2009. Celý článek

Nadační fond Obnova Krušnohoří byl slavnostně založen dne 14. 11. 2008 na Lesné

(26.8.2009 / Petr Mikšíček) Od května připravovaný projekt Nadačního fondu pro celé Krušné hory je konečně na světě!

Dne 14. 11. 2008 se sešli zakladatelé na horském hotelu Lesná, kde svými podpisy stvrdili ochotu věnovat čas a svoji energii rozjezdu organizace, která by měla vedla vlastní ediční tvorby časem i podporovat projekt dalších aktivních lidí na poli obnovy Krušnohoří.

Zakladateli se stali: Antonín Herzán, Vladimír Bejček, Petr Mikšíček, Blanka Hvozdová a Petra Zavázalová. Celý článek

Aktuality

28.3 Ukončení projektu Panorama Krušnohoří Věž Fichtelberg

Nadační fond Obnova Krušnohoří byl projektovým partnerem zajímavého projektu s názvem Panorama Krušnohoří Věž Fichtelberg /Erzgebirgs-Panorama Fichtelberg-Turm. Projekt byl finančně podpořen z programu Cíl 3 Evropské unie a probíhal v období 1. 3. 2012 - 29.3.2013. Slavnostní otevření vyhlídkové věže proběhlo dne 1.3. 2013 na Fichtelbergu. Na fotografie reportáž se můžete podívat v projektech.

25.10 Film o podpořeném postiženém řezbáři Josefu Beerovi

Film o podpořeném postiženém řezbáři Josefu Beerovi se bude promítat v Ústí nad Labem v rámci divadelního festivalu Sudety v Činoherním studiu dne 10. 11. 2011 od 17:00

13.9 Kalendář Krásy Krušnohoří 2011

Během měsíce října se začne tisknout kalendář pro rok 2011.

13.9 Další semináře již 30.9.2010

Další semináře se budou konat dne 30.9.2010. První seminář bude zaměřen na téma ,,Zprostředkování společných historických hodnot lidových staveb a životního stylu včetně lidového umění v Krušnohorském regionu Seiffen-Lesná" a druhý na téma ,,Obnova Krušnohoří“ – rozvoj kulturního dědictví Krušných hor aneb bohatá minulost nejistá budoucnost.

Nové články

Nové položky v galerii

Ukázky z fotogalerie

Poslední komentáře

Statistiky

Počet lidí online: 0

Počet uživatelů online: 0

Počet návštěv dnes: 4

Počet návštěv za týden: 38

Počet návštěv celkem: 82730