Výběr jazyka Česky Deutch

Předání daru Josefu Beerovi

V sobotu 24.9.2011 se konalo již popáté Svatováclavské setkání v míste, kde stál kostel sv.Václava v obci Seifen, nyní Ryžovna, na pul cesty mezi Božím Darem, Horní Blatnou a Hrebecnou u Abertam, na hrebeniKrušných hor, pár kilometru na západ od Klínovce. Poprvé se setkání uskutecnilo 23.9.2006 v rámci projektu "Domov bez hranic" (za podpory EK - Youth -
Education and Culture), mládež ze dvou príhranicních detských domovu (z Karlových Varu a z Markersbach) chtela prolomit a prekonat hranice v hlave a v srdci a vybudovat pametní místo kostela svatého Václava, které bude i v budoucnu sloužit k pravidelnému vzájemnému setkávání.

Myšlenka na vybudování pametního místa vznikla ve spolupráci s Krušnohorským sdružením Breitenbrunn a Obcanským sdružením Abertamy, partnerem projektu byl též nadacní fond Helping Hands.
Letos byl tradicní program Svatováclavského setkání obohacen promítáním filmového dokumentu Petra Mikšícka o abertamském rezbári Josefu Beerovi za prítomnosti režiséra i hrdiny filmu.

Film „At žije Pepa Beer, rezbár s parkinsonem“ byl opatren nemeckými titulky a aktualizován zábery z rezbárského sympozia, které v Abertamech v srpnu 2011 již potretí vedl sochar-rezbár Jirí Lain a poprvé se zúcastnil také Josef Beer.

Prekvapením pro rezbáre Pepu, chorobou postiženého již od mládí, bylo predání daru od spolku a spoluobcanu. Slavnostne vyzdobenou tríkolku hned úspešne vyzkoušel. Petr Mikšícek se tentokrát predstavil jako skvelý filmar, jinak též historik, spisovatel, fotograf a krušnohorský patriot, spoluzakladatel obcanského sdružení Antikomplex http://www.antikomplex.cz/ a Nadacního fondu Obnova Krušnohorí http://www.obnovakrusnohori.cz/. Dobrá zpráva z Ryžovny – Petr Maglia, Obcané za kvalitu života v Krušných horách, o.s. Horní Blatná www.blatna-cz.com

Josef Beer žije na samotě u obce Hřebečná s parkinsonovou nemocí. Tento 48 let starý místní obyvatel zde i přes nepřízeň osudu zde žije sám ze skromných prostředků invalidního důchodu. V průběhu roků, začal Josef Beer vyřezávat ze dřeva a stal se žákem známého abertamského řezbáře Jiřího Lajna.

Silný životní osud Josefa Beera zaujal nejen režiséra Petra Mikšíčka, který o něm natočil dokumentární film Ať žije Josef Beer!!!, ale také Nadační fond Obnova Krušnohoří, který přispěl na zakoupení zdravotní tříkolky 5000 Kč. Dalšími dárci jsou členové o.s. Abertamy a další citlivý lidé z Abertam, Hřebečné a okolí.

Vzhledem k tomu, že den před slavnostním předání si Pepa zlomil klíční kost při jeho nebezpečné, ale nutné jízdě na kole z Hřebečné do Abertam, přišla tříkolka v poslední možné chvíli.

Všichni členové a zakladatelé Nadačního fondu Obnova Krušnohoří přejí Josefu Beerovi pevné zdraví a mnoho dalších řezbářských realizací.

Diskuse

Vložit nový příspěvek