Výběr jazyka Česky Deutch

Viktorianské slavnosti 2013

LESNÁ ´13 – folklorní svátek v Krušnohoří
Na Lesné v Krušných horách se opět otevřely brány místního areálu. Již třetím rokem se na Krušnohorských viktoriánských slavnostech potkaly soubory z Čech, Moravy a Německa.
V sobotu 23. července zde představily divákům a hostům slavností své umění a lidové tradice národopisné taneční soubory, cimbálové muziky, dechové hudby i country kapely. Na slavnostech se představily mj. „místní“ chomutovský dětský soubor Krušnohor, Skejušan, Jirkovák, Šrumšrum a Krušnohorská dudácká muzika. Z „ přespolních“ na Lesnou zavítaly soubory Dyleň – Karlovy Vary, Lipina - Vracov a Slovácký krúžek Prušánky. Skvostný hudební rámec folklorního svátku umocnila rovněž ze zahraničí skupina Waldhäuser a „Schwartenbergmusikanten“. V průběhu své tříleté tradice přivítal festival na svých pódiích na 30 souborů.
Kromě vystoupení folklorních souborů byly k vidění ukázky tradičních lidových řemesel v Krušnohorském muzeu. Součástí slavností bylo i ukončení II. ročníku sochařského sympozia na Lesné a volba nejsympatičtější sochy řezbářských mistrů. Návštěvníci tak mohli hlasovat ze sedmi vytvořených soch. Vítězem letošního sochařského sympozia se stala socha s názvem „Vichrwald“, jejíž autorem je Pavel Vítek. Druhé místo patřilo Renatě Matoušové se sochou „Dřevěná panenka“ a třetí místo obsadil Josef Švancar - Šporgy se sochou „Zrozeni ve znamení býka“.
Krušnohorské viktoriánské slavnosti se staly folklorní tradicí, svátkem celého pohraničí. Rádi ho navštěvují milovníci folkloru nejen ze širokého okolí. V letošním roce zavítalo na Lesnou okolo 600 diváků z obou stran Krušnohoří.
Slavnosti uspořádaly Nadační fond Obnova Krušnohoří a obec Deutschneudorf, za podpory fondu malých projektů z programu Ziel3/Cíl3.
Upřímné poděkování patří všem, kteří se jakkoli podíleli na přípravě i zdárném průběhu slavností.

Za Nadační fond Obnova Krušnohoří
Mgr. Kateřina Herzánová.

Fotogalerii najdete na http://rob75.rajce.idnes.cz/Viktorianske_slavnosti_2013

Diskuse

Vložit nový příspěvek