Výběr jazyka Česky Deutch

„Toč se kolovrátku“.

V současné době se málokdy zamýšlíme, jakým způsobem vznikají látky, ze kterých je ušito naše oblečení. Za starých dob však bylo zcela běžné si textilie vyrobit doma z vlastnoručně připravených vláken.
Horský klub Lesná ve spolupráci s Nadačním fondem Obnova Krušnohoří zve všechny návštěvníky do Krušnohorského lidového domu v Lesné na výstavu kolovrátků a tkalcovských stavů. Výstava v muzeu potrvá od 1. 10. do 31.10. 2012.
Na výstavě se dozvíte, že zhotovování textilií byla činnost velmi náročná, jak časově, tak fyzicky. Byl to nikdy nekončící kolotoč práce podřízený koloběhu přírody. Začínal na jaře, kdy se na polích vysazovala semínka lnu a konopí a kdy se na pastviny vyháněly a následně stříhaly ovce. Pokračoval přes léto, kdy se sklízely dozrálé rostliny, na podzim se z rostlin dostávalo vlákno a upravovala se vlna, s příchodem zimy a utichnutí práce v hospodářství se vlákna spřádala na přízi, ze které se až do prvních jarních dnů různými technikami vyráběly hotové textilie.
Prohlédnete si řadu nástrojů s roztodivnými názvy ( lámky, patírky, vochle či krample), doplněnými dobovými fotografiemi a kresbami.

Mgr. Kateřina Herzánová

Diskuse

Vložit nový příspěvek