Výběr jazyka Česky Deutch

Unikátní krušnohorský betlém putuje napříč Krušnohořím


Jedním ze symbolů krušnohorských Vánoc je bez pochyby betlém neboli „jesličky“, jež znázorňuje Svatou rodinu bezprostředně po Ježíšově narození. Původně byly betlémy stavěny v kostelích, avšak postupem času byl tento, dnes již neodmyslitelný symbol adventu, převzat i do domácností. Betlémy byly, a stále jsou, vyráběny v různých velikostí a z mnoha rozlišných materiálů.
V Horském areálu Lesná byl stvořen zásluhou Nadačního fondu Obnova Krušnohoří netradiční betlém v životní velikosti, jenž tvoří sedmnáct postav vyřezaných z dubového dřeva. Celé sousoší vznikalo 3 roky. Posledních 6 soch se zrodilo v rámci projektu „Krušnohorské sochařské sympozium 2016“, který byl podpořen z Fondu malých projektů – Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014 – 2020.
Betlém je v tento sváteční čas na cestách a již první adventní neděli 27. 11. 2016 jej mohli zájemci spatřit v obci Deutschneudorf. Tím však jeho putování nekončí. Od 1. 12. 2016 bude umístěn v obci Seiffen, dne 8. 12. 2016 bude převezen do Olbernhau a před poslední adventní nedělí, tedy 15. 12. 2016, doputuje zpět na Lesnou.
Vychutnejte si i Vy magickou vánoční atmosféru a pokochejte se pohledem na nevšení postavy tak trochu jiného betléma, který není jiný jen svou velikostí.
Krásné vánoce přeje Nadační fond Obnova Krušnohoří
www.horskyareal-lesna.cz

Diskuse

Vložit nový příspěvek