Výběr jazyka Česky Deutch

Rozvoj území a životního prostředí Mantanregionu Krušné hory

Zástupci Nadačního fondu Obnova Krušnohoří společně s reprezentanty Krušnohorské samosprávy se zúčastnili dne 18. května 2010 na půdě senátu parlamentu České republiky mezinárodního semináře "Rozvoj území a životního prostředí Mantanregionu Krušné hory - slavná minulost, uranové břímě a nejistá budoucnost" . Na semináři dále odborně spolupracoval Karlovarský kraj a Ústecký kraj.Přítomní účastníci měli prostor ve veřejné diskuzi, kde se mohli vyjádřit ohledně svých aktivit a problémů při práci na obnově Krušnohoří, kterou na místě využili a před fórem senátorů a senátorek sdělili své lokální a regionální poznatky a informovali je o svých problémech, aktivitách a možné formě spolupráce na oživení Krušnohorského regionu.

Významný posun nastal na jaře letošního roku, kdy se k projektu Montanregion přidal oficiálně i Karlovarský kraj. V Ústeckém kraji zase začal být realizován podpůrný projekt Montanregion Krušné hory / Erzgebirge, který má pomoci s přípravou k zapsání na seznam UNESCO.

Iniciativa zapsání Krušných hor na seznam památek UNESCO bude pokračovat až do roku 2014, kdy se počítá s odevzdáním projektu zapsání ve spolupráci české a saské strany. Zvláště ministerstvo kultury bude muset urychlit proces přidělení statutu památek mnoha stavbám v regionu Krušnohoří.

Další seminář je plánován na půdě saského parlamentu na podzim 2010.

Diskuse

Vložit nový příspěvek