Výběr jazyka Česky Deutch

Vánoční čas na Lesné

Každý rok se návštěvníci Lesné těší na adventní neděle s kreativními dílničkami v Krušnohorském muzeu. Lidé si v krásném prostředí horského domu přejí klidné svátky a vychutnávají atmosféru Vánoc. Někteří se vracejí ve vzpomínkách do svého dětství či zavzpomínají na své prarodiče.

V letošním roce se tato veřejná akce uskutečnila již potřetí. Tentokrát však Horský klub Lesná v Krušných horách, o. s., který byl organizátorem v předešlých letech, poskytl pouze zázemí. Aktivity a náplň adventních nedělí byla v režii zaměstnanců Vzdělávacího a rekreačního centra Lesná a jejich německých partnerů města Deutschneudorf a informačního centra Fortuna Fundgrube e. V.

Cestu na vrcholky hor si o letošních vánočních svátcích našlo přes 500 lidí, zvláště pak celé rodiny. Děti zdobily stromeček, stavěly betlémy, zpívaly koledy, vyráběly vánoční ozdoby z pedigu, ořechů, zdobily perníčky a svícny z jablíček. Maminky si mohly samy uvázat pravou mašlovačku, výrobit tradiční svíčku z včelího vosku, ušít levandulový pytlíček a vyzkoušet si práci na hrnčířském kruhu. Tatínkové štípali zvířátka a ochutnávali pravé krušnohorské placky, svařené víno a vánoční cukroví.

Velkou podívanou pro všechny byl čtyřpatrový pohyblivý betlém s 255 figurkami, jehož autorem je Josef Fiala.
Celá akce byla uspořádána v rámci projektu „Dvě země – jeden region“ podpořeného Programem Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 -2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

Diskuse

Vložit nový příspěvek