Výběr jazyka Česky Deutch

Krtečci a zapomenutá řemesla v Krušnohorském muzeu na Lesné

Malí předškoláci z MŠ Pohádka Jirkov zavítali tento týden do Krušnohorského muzea na Lesnou. Zástupci Nadačního fondu Obnova Krušnohoří připravili pro děti dopoledne plné praktických ukázek starých lidových řemesel. Každý si mohl vyzkoušet vlastnoručně vyrobit například svíčku z včelího vosku, ozdobit perníček, odštípnout z dřevěné obruče zvířátko nebo pracovat s ovčí vlnou. Děti si mohly prohlédnout interiér muzea a dozvědět se, jaký život vedli lidé v Krušnohoří v minulých časech. V prostorách muzea shlédly nově nainstalovanou výstavu historických šicích strojů a ,, Krejčovskou dílnu“.
Snahou nadačního fondu Obnova Krušnohoří je při těchto výletech obnovit s dětmi staré tradice, zvyky a řemesla Krušných hor.

Mgr. Kateřina Herzánová

Diskuse

[1]  Ajksner Vlastimil , mail

Dobrý den. Dovoluji si nabídnout předvádění a výklad řemesla - perníkář, řezbář perníkářských forem. Na nadcházející sezónu 2013. Jiz delší dobu se zabývám tímto skoro zapomenutým řemeslem. S řezbařinou sice až později, ale mylslím, že i toto umění jsem schopen předvést. Jezdím na různé akce s dobovým stánkem, kde na místě upeču dětěm (zájemcům), perníčky(jež si sami natlačí do dřevěných formiček). K předvádění je nutné jen připojení k elek. proudu (mám menší elekr. troubu),přístup k vodě na umití. Těsto je vyrobeno pouze z medu, mouky a koření. Po upečení je možné perníčky potřít rozšlehaným vajíčkem. Vzhledem k blízkosti mého bydliště (Louny), bych se rád zůčastnil vašich akcí (např. velikonoc atd). Přikládám další kontakt a děkuji za případnou spolupráci. Ajksner Vlastimi. Kapitána Nálepky 2219 Louny 440 01 tel. 720512870 další kontakt: muzeum Louny, Pivovarská 28 tel. 415 65 24 56

Vložit nový příspěvek